Oct 12 2016

Hoe belangrijk is de afwerking?

20160925_120438_1680x945

Nu komen de echte verschillen aan het licht tussen een westers land als Nederland en Kenia. Zoals gezegd, is het gebouw goed gebouwd – een stevige fundering, goede muren met stevige betonnen pilaren in de muren, en boven een goede betonnen vloer.

De verschillen zitten in de afwerking. Ik heb nu evenredig veel tijd besteed aan corrigeren van het stucwerk en rechte lijnen langs het balkon, het dak, de trap en stoepen en stoepranden. Tegels gingen niet zo gemakkelijk en meerdere zijn vervangen omdat ze beschadigd waren, slecht gesneden of gewoon niet recht geplaatst. Dit alles om het uiteindelijk vrij goed te krijgen.

Toch iedere keer als ik omkeek was stak een tegelrand buiten de lijn van de deur, was de afvoer te diep (was ongeveer goed vóór de tegels, maar op die dikte is niet gerekend), je zag een tegelrand op de hoek in plaats van dat er een overlapping was van de bovenste tegel dat de rand niet zichtbaar was etc., etc.

We maakten regelmatig grappig over mijn eisen en je zag ze soms opkijken om te zien of ik tevreden was – meestal met een glimlach. Grappen maken is toch universeel om de verstandhouding goed te houden als die moeilijker begint te worden.

Een goed gebouw met een slordige afwerking (‘Zo is toch goed genoeg?’) geeft ongewild de indruk dat het niet goed gebouwd is. Net als mensen is het de buitenkant die we eerst zien en beoordelen. Gezien we nog jaren lang zullen blijven kijken naar deze muren, tegels, stuc en verf, is het zinnig om het gelijk goed te doen.

Het zou wel duidelijk zijn dat ik blij was dat ik op dit moment gegaan ben! Dat betekende ook dat de laatste paar weken ik constant aanwezig was vanwege de vrees, dat er iets mis zou gaan.

Toch ben ik tevreden dat alles toch vrij goed gelukt is. De tegelzetters hebben zelfs met lijm leren betegelen in plaats van plakken met cement, wat de gewoonte is, maar waarschijnlijk ook de oorzaak van tegels die binnen aanzienlijke tijd loskomen.

 

Klik op de foto om ze te vergroten en gebruik de pijltjes rechts op de foto om de rest te zien.
Druk op Escape om terug te gaan.