Oct 18 2016

Schoonmaken in de wijk

20161008_094113_1280x720

Zoals het lot het wou hebben (of misschien voorbestemd…), heb ik enkele Australiërs en een Keniaan ontmoet, die samen een organisatie hebben gestart (Kayole Mtaa Safi – ‘het gebied Koyole schoonmaken´) om de straten schoon te maken. Ze gaan elke week een ander deel van de gemeente schoonmaken, gewapend met scheppen, harken, houwelen en hun handen. In de drie jaar dat ze bezig zijn, is de groep van vooral jonge vrijwilligers aardig gegroeid met alleen de bedoeling om ´hun´ stad schoon te maken.

Als je alle afval in de straten ziet, zou je zeggen dat het haast onbegonnen werk is, maar de wil is er om te veranderen. Intussen zie je dat veel bedrijven het gebied voor hun winkel schoonhouden, maar ook mensen voor hun huis. Uiteraard is een belangrijk deel van wat ze doen, de bevolking overtuigen dat het nodig is.

Geïnspireerd door deze mensen ben ik gaan vragen aan (vooral jonge) mensen in de straten bij ons of ze ook zoiets wilden doen en tot mijn verbazing was het antwoord unaniem ‘Ja!’. Uiteraard is het makkelijk praten, maar gezien de wil, zijn we op een zaterdag ochtend begonnen met schoonmaken van onze straat, geholpen door de lokale jeugdgroep. Er waren meer dan twintig mensen aanwezig!

De voorzitter van de eerstgenoemde groep is met een kruiwagen voor gereedschap (wat de jeugdgroep maar amper heeft) gekomen om te helpen en de mensen te inspireren om dit door te zetten. Dat willen ze en de bedoeling is om dit een keer in de week voort te zetten.

Helaas wordt nu het afval op een illegale dump gegooid langs en in een nabije rivier. Om dit tegen te gaan, zijn we bij de Ward Administrator geweest, die medewerking beloofde en meteen de Environmental Officer heeft gebeld, die voor ons gaat proberen een vuilniswagen te regelen, die het vuil gelijk na het ruimen ophaalt. Dat en mogelijk gereedschap zou zeker een opsteker zijn voor de jongelui. Goede bedoelingen zonder steun en gereedschap worden heel snel minder.

 

Klik op de foto om ze te vergroten en gebruik de pijltjes rechts op de foto om de rest te zien.
Druk op Escape om terug te gaan.