Matunda

044Matunda Community Centre

In de sloppenwijken van Nairobi zijn honger en gebrek aan onderwijs en medische zorg een onderdeel van het dagelijks leven. De meeste bewoners hebben geen uitzicht op een betere toekomst en alcohol- en drugsverslaving en hiv/aids zijn aan de orde van de dag. Het zal dan ook niemand verbazen dat hier veel kinderen op straat leven omdat ze wees zijn of door hun ouders worden verwaarloosd.

Wat wel verbazend is, is hoe weerbaar, speels en levenslustig deze kinderen zijn. Het zijn gewone, leuke, normale kinderen die onze hulp nodig hebben.

Twintig kinderen

Matunda Orphans Community Center is in 2007 in de wijk Soweto Kayole begonnen. De naam Matunda is Swahili voor fruit en symboliseert de gevarieerde en kleurrijke, maar kwetsbare groep kinderen die zorg nodig hebben. Intussen hebben rond de 20 kinderen in de leeftijd van drie tot zestien jaar een tweede thuis gevonden bij Matunda.

Opvang

Sinds januari 2015 heeft Mercy Atieno de leiding bij Matunda. Zij is in een weeshuis opgegroeid, is zeer gemotiveerd om kinderen in vergelijkbare omstandigheden te helpen en woont sindsdien in de wijk.

De kinderen komen naar het centrum en worden verzorgd door Mercy en de kokkin Jesintah. Ze krijgen maaltijden, medisch zorg als nodig en eenvoudige scholing als ze niet naar school kunnen. De kinderen voor wie we een sponsor hebben kunnen naar de nabij gelegen openbare basisschool.

De mogelijkheid is er voor de kinderen om te komen, spelen, praten en een steuntje in de rug te krijgen als nodig. Alleen deze aandacht is al zeer belangrijk voor ze. Zo helpt Mercy ook kinderen die hiv-positief zijn of geen slaapplaats hebben om hun weg te vinden binnen de bevoegde instanties.

Om deze kinderen te helpen is stichting Matunda Nederland opgezet.

Een helpende hand

Tijdens een bezoek aan Kenia in 2010 waren erg onder de indruk van wat zij, ondanks beperkte middelen, voor deze kinderen konden doen. Hun betrokkenheid was erg groot, maar zelf waren zij financieel niet in staat meer vorm te geven aan dit project. Door middel van steun uit Nederland hopen wij de hulp te geven die zij en de kinderen verdienen, zodat zowel de kinderen als Matunda straks op eigen benen kunnen staan en een gezonde toekomst tegemoet gaan.

Maar daarvoor hebben we ook uw hulp nodig!

Mogen wij op u rekenen?

Namens Mercy, Jesintah en de kinderen:

Asante sana!

 

Stichting Matunda Community Centre
Marianne Pfeifle, voorzitter
info@matunda.nl