Het dagelijks leven bij Matunda

IMG_0174
Het dagelijks leven bij Matunda

Aan het eind van haar verblijf in Kenia, is Marianne weer een week geweest bij Matunda.

Een van de moeders kookt nu elke dag voor de kinderen en vóór het eten wordt er les gegeven. De middag is voor huiswerk en verder spelen. De kinderen leren graag en zijn erg nieuwsgierig. Engelse les hoort er ook bij. Swahili is de omgangstaal, Engels wordt op school geleerd, terwijl te stamtalen (meer dan veertig!) nog altijd in gebruik zijn.

Het handen wassen voor het eten is een heel ritueel geworden. Ze controleren elkaar of de handen wel schoon genoeg zijn. Het weggooien van afval in de afvalemmer werkt goed en ze zijn dan ook trots op zichzelf als ze iets vinden dat ze in de bak kunnen gooien.

Na het eten en het huiswerk wordt er gespeeld en slapen de kleintjes op de matrassen die we gekocht hebben.

Er worden zo nu en dan wat ruzietjes opgelost door Patricia en Fredd, die vrij streng zijn. Maar er wordt heel veel gespeeld met zelf bedachte spelletjes en speelgoed.

Omdat we voor Joyce een sponsor hebben kan zij nu per 1 januari naar school. Zij is dolblij!

Ze is acht jaar en heel leergierig. We hopen dan ook voor meer kinderen een sponsor te kunnen vinden.IMG_1793
Het gebouw waar de kinderen les krijgen is heel erg klein. We kijken nog of we het gebouw op een goedkope manier kunnen uitbreiden tot we en nieuwe ruimte hebben. Het is nu regentijd en de kinderen zijn dan genoodzaakt om in de te kleine ruimte te leren en spelen.

Er is al heel wat bereikt tot nu toe. Er moet nog heel wat gebeuren, maar de kinderen hebben nu in ieder geval een plek waar ze zich veilig voelen, een voedzame maaltijd en wat onderwijs.
Hartelijk dank aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het welzijn van de kinderen van Matunda, ook namens de kinderen:

Joyce, Kimani, Michael, Mary, Faith, Rose, Brenda, Dayo, Hilder, Harrison, Elvis, Moses, Eunice en Martha.