Helpen

Jij kunt helpen deze kinderen een toekomst te geven. Elk bedrag dat je overmaakt is nuttig, wordt zeer gewaardeerd en wordt volledig en alleen gebruikt voor Matunda. Natuurlijk is een doorlopende steun (maandelijks, jaarlijks) het meest efficiënt voor de continuïteit.

Een andere mogelijkheid is het sponsoren van een kind dat dan naar school kan.

Je kunt van je donatie ook een periodieke gift maken, waardoor deze fiscaal aftrekbaar wordt. Hieronder vindt je informatie over deze mogelijkheid.

DSC01629

Wat we nu nodig hebben
Het grootste deel van het geld gaat op aan salarissen, eten, huur en de dagelijkse behoeften, rond de €500 per maand.

Hoewel het basisonderwijs ‘gratis’ is in Kenia, zijn er toch de nodige kosten. Uniformen zijn verplicht, met andere kosten voor schoenen, registratie, eten, boeken, schriften en andere benodigdheden.

Zo bestaat ook de mogelijkheid om een kind te sponsoren. Voor een eenmalig bedrag van €75 voor de eerste kosten (uniform, registratie, boeken etc.) en €25 per maand kun je zorgen dat een kind naar school gaat, dat anders deze ‘luxe’ niet zou hebben. Dat is €300 per jaar, buiten het eerste bedrag voor uniforms etc.

Kijk hieronder hoe je uw bijdrage voor de belasting ook fiscaal aftrekbaar kan maken.

Fiscaal aftrekbaar
Wijzijn door de Belastingdienst goedgekeurd als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling), waarmee donaties fiscaal aftrekbaar kunnen zijn.

ANBI_FC_schaduwVoor ‘gewone giften’ moet men ten minste 1% van zijn inkomen schenken om daarvoor in aanmerking te komen. Dat 1% is dan een optelsom van alles wat je in dat jaar aan erkende goede doelen geschonken heeft en geldt dan vanaf de eerste euro. Het loont toch om hier rekening mee te houden. (Als je bijvoorbeeld €50,000 per jaar verdient, bereik je de grens van fiscale aftrekbaarheid bij een totaal aan schenkingen van €500 per jaar.)

Wanneer je echter toezegt om vijf jaar lang een bepaald bedrag aan Matunda te schenken is er sprake van een periodieke gift en dan is het volledige bedrag jaarlijks fiscaal aftrekbaar.

Naast het feit dat hierdoor meer geld beschikbaar kan komen voor het goede doel, kunnen we met deze structurele steun onze meerjarenplannen ook doelgerichter aanpakken en ontstaat er een stabiele situatie voor Matunda.

Even een rekenvoorbeeld: iemand stort elk jaar €500 en betaalt 52% inkomstenbelasting. Dat betekent dat na belasting de schenking maar €240 kost en Matunda €500 ontvangt.

Voorbeeld 2: iemand stort elk jaar €300 en betaalt 42% inkomstenbelasting. Dat betekent dat na belasting de schenking maar €174 kost en Matunda €300 ontvangt.

bruto jaarbijdrage belastingpercentage
(afhankelijk van uw inkomen)
netto kosten
per jaar
netto donatie
per maand
€ 500 52% € 240 € 20,00
€ 300 52% € 144 € 12,00
€ 500 42% € 290 € 24,17
€ 300 42% € 174 € 14,50

Hiervoor is een schenkingsakte bij de notaris nodig. Deze kosten draagt Matunda, mits de schenking ten minste honderd euro per jaar is.

Zie voor meer informatie de Belastingdienst.

En verder…
Verderzijn wij nog op zoek naar laptops (met Windows 10), digitale camera’s en smartphones (graag met oplader). Wat niet direct nodig is, zal via Matunda verkocht worden, waarbij de winst voor Matunda is.

Bankrekening
Hetrekeningnummer van Matunda in Oosterhout is NL81 ABNA 0574 0931 17

Matunda Orphans’ Community Center
ABN-AMRO Oosterhout

Buiten Nederland:
SEPA – NL81 ABNA 0574 0931 17